"Heat soak", grzanie i zamulenie w e39 M5
- e39540
- Auto: E60 M5 LCI; E61 520d LCI
"Heat soak", grzanie i zamulenie w e39 M5
Panowie, jak dotąd dostrzegłem w aucie w zasadzie jedną wadę/niedopracowanie. Chodzi o tzw. "heat soak" dość szeroko opisywany na US forach. Mianowicie podczas użytkowania w mieście typu Warszawa, w takie dni jak wczoraj czy dziś (chwilami było chyba ponad 20 st C, a w słońcu pewnie spokojnie ze 30) w korkach auto grzeje dolot i traci moc na niskich biegach. Temat jest o tyle ciekawy, że nie był chyba specjalnie poruszany na jakimkolwiek forum BMW w PL, włączając w to Mforum. Rozumiem przy tym, że założenie producentów było takie, że M5 jest autem głównie na autobahny. Tym niemniej sprawa wygląda tak: ciepły dzień, korek, stoję już ładną chwilę, łapie mnie czerwone - mam pole position. Start, jedynka, dwójka zauważalnie przymulona, i mniej więcej na wysokości trójki Mka robi spektakularny odjazd, w taki sposób, jak to zrobić powinna. Później droga się luzuje, dolot chłodzi i jest git, na jedynce i dwójce Mka gniecie w fotel niemiłosiernie :hurra:
Temat dość mocno prześwietlany na US forach, szczególnie ważny dla chłopaków mieszkających w Kalifornii, itp
Ogólnie wygląda na to, że problemem jest to, że Mka ma tzw. intake air temperature sensor (czujnik powietrza dolotowego, chyba tak to się powinno tłumaczyć) umiejscowiony przy przepływce, która z kolei znajduje się bardzo blisko silnika, który to generuje bardzo wysokie temperatury. W związku z tym czujnik śle do DME informację o bardzo wysokiej temperaturze, co kastruje moc. Dopiero przy nieco większej prędkości, gdy panuje większy przedmuch pod maską sytuacja się normalizuje.
Sposoby walki z tym są różne, jedni starają się jakoś odizolować przepływki od motoru, inni stawiają na taki kit, oferowany w US w cenie powiedzmy nie zwalającej z nóg
http://www.beastpower.com/p/bmw/ufmotor ... BE39M-IATS
Sam cały czas zastanawiam się nad takim rozwiązaniem na wiosnę.
Wiem, że jest tu na forum kilku posiadaczy e39 M5, czy u Was ten problem jest również zauważalny?
Temat dość mocno prześwietlany na US forach, szczególnie ważny dla chłopaków mieszkających w Kalifornii, itp
Ogólnie wygląda na to, że problemem jest to, że Mka ma tzw. intake air temperature sensor (czujnik powietrza dolotowego, chyba tak to się powinno tłumaczyć) umiejscowiony przy przepływce, która z kolei znajduje się bardzo blisko silnika, który to generuje bardzo wysokie temperatury. W związku z tym czujnik śle do DME informację o bardzo wysokiej temperaturze, co kastruje moc. Dopiero przy nieco większej prędkości, gdy panuje większy przedmuch pod maską sytuacja się normalizuje.
Sposoby walki z tym są różne, jedni starają się jakoś odizolować przepływki od motoru, inni stawiają na taki kit, oferowany w US w cenie powiedzmy nie zwalającej z nóg
http://www.beastpower.com/p/bmw/ufmotor ... BE39M-IATS
Sam cały czas zastanawiam się nad takim rozwiązaniem na wiosnę.
Wiem, że jest tu na forum kilku posiadaczy e39 M5, czy u Was ten problem jest również zauważalny?
Re: "Heat soak", grzanie i zamulenie w e39 M5
e39540 Wybacz ale jak klikam link pokazuje mi "404 Not Found" 

- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
A co piszą na forach za oceanem na temat przeniesienia czujnika? Pomaga to?
Jeżeli jest jak piszesz to problem overheating protection i w konsekwencji obniżenie parametrów silnika na pewno występowałoby też w nowych samochodach - a nie sądzę by BMW M takiego bubla wypuściło.
Jeżeli jest jak piszesz to problem overheating protection i w konsekwencji obniżenie parametrów silnika na pewno występowałoby też w nowych samochodach - a nie sądzę by BMW M takiego bubla wypuściło.
- e39540
Hmm, no widzisz właśnie nie wiem, za oceanem ròżnie pisza, ale chyba większość zdań jest pozytywnych. Zastanawia mnie tylko, czy nie niesie to ze soba żadnego zagrożenia dla silnika, w kwestii oszukiwania DME i jakiegoś ewentualnego przegrzania. Ja sam emke mam od pòłtora tygodnia, wiec moje doświadczenie w tej kwestii jest znikome, niemniej poszę jakie sa moje odczucia plus to, co udało mni się znaleźć na zagranicznych forach. Na ile występuje to w nowych samochodach (e60, e63,e90-93), tego nie wiem, jenak wydaje mi się, że mogło to być poprawione choćby poprzez przeniesienie tego nieszczęsnego czujnika w inne miejsce. A czy W BMW M strzeliliby takiego bubla, szczerze nie mam zielonego pojęcia. Poza tym wydaje mi sie, że jakby już strzelili, to w egzemplarzach poliftowych zostałoby to jakoś poprawione, a na forach US skarża sie zarowno na przedlifty jak i na polifty
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Na podstawie sygnału z tego czujnika będzie pewnie cofany KWZ, więc zmieniając jego pozycję istnieje duże ryzyko stuku, który w silnikach wolnossących jest przyjacielem wysokiej temperatury powietrza dolotowego.
- e39540
Rozumiem, to już cenna informacja, wskazujaca jakieś konkretne zagrożenie wynikajace z takiego rozwiazania. Jednak z drugiej strony emka ma przecież czujnik spalania stukowego
Miałem kiedyś podobny problem z masakrycznym zmuleniem w korkach podczas upału. Rozwiazanie okazało sie banalne wręcz głupie, ale pomogło - nowe wisco.
- e39540
Hmm, ciekaw to co piszesz. Czyli walnięte wisco powodowało taką utratę mocy?
Tak, ale tylko w cieplejsze dni w korku. Nie umiem tego logicznie wytłumaczyć, ale tak było... Wrażenie jak by uciekło 100-150koni - nie wiem czy u Ciebie jest aż tak drastycznie odczuwalny spadek mocy. Prawidłowa moc pojawiała sie po chwili od ruszenia.
-
Spiete visco stawia duzy opor,po ruszeniu ped powietrza wychladza bimetal i wisco sie wylaczalo ( krecilo z malym oporem )
- e39540
Miałoby to sens, bo u mnie w cieplejsze dni też to bardzo mocno odczuwałem w korkach.
A jest jakiś sposób zdiagnozowania wiska?
A jest jakiś sposób zdiagnozowania wiska?
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Trzeba sprawdzić kiedy działa po prostu czy nie reaguje zbyt szybko.
Przyczyną częstszej pracy mogą być też mocno zabrudzone chłodnice przez które słabo przepływa powietrze i nie dociera do visca.
Przyczyną częstszej pracy mogą być też mocno zabrudzone chłodnice przez które słabo przepływa powietrze i nie dociera do visca.